2017-ųjų Lietuvos automobilių ralio čempionato ir finalinio etapo nugalėtoju tapo J. Vorobjovas

Šeštadienį Druskininkų ir Lazdijų apylinkėse vyko Lietuvos automobilių ralio čempionato finalas, prie kurio starto linijos stojo daugiau nei 30 ekipažų. Po kovos paskutiniame ralio etape triumfavo ir Lietuvos čempiono titulą antrus metus iš eilės iškovojo latviai J. Vorobjovas ir I. Pūkis.

Finale netrūko gedimų ir avarijų

Finaliniame Lietuvos ralio čempionato etape netrūko įtampos, kurią sukūrė techniniai gedimai ir avarijos.

Penktadienį Druskininkuose vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo Benediktas Vanagas, Deividas Jocius, Giedrius Notkus, Janis Vorobjovas, turėjo pasirodyti ir Vaidotas Žala. Tarp šių sportininkų turėjo vykti pagrindinė kova dėl finalinio etapo nugalėtojo vardo. Kaip paaiškėjo vėliau, dėl netikėto variklio gedimo „Rally Classic“ etape nebepasirodė brolių Žalų ekipažas.

Įpusėjus finalinio etapo batalijoms smulkių techninių gedimų turėjo ir B. Vanago ir A. Paliukėno ekipažas. Sustreikavo jų vairo stiprintuvas, tačiau šis gedimas buvo greitai sutvarkytas. Septintajame greičio ruože ekipažui ir vėl nepasisekė – jie pametė ratą.  Vis dėlto ir ši problema buvo išspręsta, o ekipažas toliau tęsė kovą.

Kur kas prasčiau Druskininkų-Lazdijų ralis baigėsi Deivido Jociaus ir Donato Zvicevičiaus ekipažui. Pirmąją čempionato dalį puikų rezultatą demonstravę sportininkai penktajame greičio ruože nesuvaldė automobilio ir vertėsi per pievą apie 150 metrų.  Abu lenktynininkai buvo išvaduoti iš apsivertusio automobilio ir nugabenti į artimiausią ligoninę. Kaip vėliau paaiškėjo, sportininkai patyrė lūžių, bet jų būklė stabili.

Įnirtinga kova dėl finalinio etapo nugalėtojo vardo

Nuo pat pirmojo greičio ruožo užvirė įnirtinga kova tarp G. Notkaus, D. Jociaus, V. Švedo ir J. Vorobjovo.

Pirmajame etape pirmavo G. Notkus, vos 7 sekundėmis nuo jo atsiliko D. Jocius, trečias važiavo V. Švedas, nuo pirmaujančio ekipažo atsilikęs 10,6 sek.

Antrajame greičio ruože į priekį išsiveržė latvių J. Vorobjovo ir I. Pūkio ekipažas, jį vijosi G. Notkus, kuris nuo pirmosios vietos atsiliko tik 1,3 sekundės. Trečias – Deividas Jocius, kurio laikas buvo 4,8 sekundės prastesnis.

Trečiasis etapas labai panašus į pirmąjį. Tarpusavyje konkuravo G. Notkus ir D. Jocius. Skirtumas tarp ekipažų buvo 0,8 sek. Trečias – J. Vorobjovas, atsilikęs 4,4 sek.

Ketvirtasis greičio ruožas sėkmingiausias buvo J. Vorobjovui, kuris aplenkė G. Notkų 4,1 sek. Trečias – D. Jocius.

Penktajame etape iškrito vienas iš kovos favoritų D. Jocius. Tad lyderių trejetukas atrodė taip: G. Notkus, J. Vorobjovas, V. Švedas.

Šeštasis greičio ruožas ir vėl buvo sėkmingas G. Notkui, devyniomis dešimtosiomis sekundėmis nuo jo atsiliko J. Vorobjovas, trečioje vietoje liko V. Švedas.

Septintajame etape į priekį išsiveržė J. Vorobjovas, antrasis liko G. Notkus, kuris atsiliko 3 sek., ir trečias V. Švedas.

Aštuntajame greičio ruože pirmasis ir vėl finišavo J. Vorobjovas, kuris 23 sekundėmis aplenkė antroje vietoje likusį V. Švedą, trečioje vietoje – G. Notkus. Šiame greičio ruože G. Notkus važiavo su prakirstu ratu, tai lėmė ankstesnės pozicijos praradimą.

Paskutiniame, naktiniame, greičio ruože geriausią rezultatą parodė G. Notkus, tačiau to neužteko, kad jis nugalėtų finaliniame etape. „Rally Classic“ etapo nugalėtoju bei Lietuvos ralio čempionu tapo braliukai J. Vorobjovas su šturmanu I. Pūkiu.

„Rally Classic“ Druskininkai-Lazdijai 2017 TOP 5:

  1. J. Vorobjovas ir I. Pūkis
  2. V. Švedas ir Ž. Sakalauskas
  3. G. Notkus ir D. Strižanas
  4. B. Vanagas ir A. Paliukėnas
  5. R. Jaunzems ir E. Svencis

Sportininkai neslėpė puikių emocijų

Po įtemptos dienos sportininkai nestokojo geros nuotaikos ir optimizmo. Ketvirtoje turnyrinės lentelės vietoje likęs B. Vanagas po naktinio greičio ruožo sakė: „Ši diena buvo puiki. Nepaisant to, kad turėjome keletą techninių nesklandumų, viskas praėjo gerai. Šiame ralyje mano šturmanu buvęs A. Paliukėnas nustebino gerąja prasme, su juo dirbti buvo malonu. Per vieną ralį padarėme didelį progresą, todėl manau, kad pasikviesti jį šturmanauti buvo puikus sprendimas.“

Trečioje galutinės lentelės vietoje likę G. Notkus ir D. Strižanas džiaugėsi sėkmingu naktiniu greičio ruožu:

„Naktinis greičio ruožas buvo tikrai smagus, jame didelių klaidų nepadarėme. Vis dėlto mūsų ekipažo tikslas buvo laimėti čempionų vardą, bet šįkart nepavyko. Sezonas nebuvo lengvas: įvairios avarijos, gedimai, džiaugiamės, kad finišavome sėkmingai, tik taškų sezono gale šiek tiek pritrūko,“ – sakė Giedrius.

Antrasis finaliniame etape liko V. Švedas. Sportininkas sakė, kad yra laimingas, nes savo šių metų planą įgyvendino.

Čempionai J. Vorobjovas ir I. Pūkis, kaip ir visada, buvo santūrus ir puikiai nusiteikę.

Įtemptą ir pilną netikėtumų sezoną vainikavo įspūdingi apdovanojimai, kurių metų sportininkams buvo įteiktos nugalėtojų taurės.

Atgal